
Coneix tots els detalls sobre els avituallaments de la Mm23!
Aquest any per a la 44a edició comptem amb la col·laboració de la Núria Pigrau, dietista-nutricionista, que ens ha orientat en el menú que donarem als marxadors de la Mm23, per aconseguir que així sigui més adequat. Esperem que en aquesta edició surti tot rodó.
Descarrega’t el menú amb tot allò que t’espera a cada avituallament fent clic aquí.
Recorda que serà obligatori dur un got o tassa per contenir la beguda que es dispensi als avituallaments.
Entrevista a Núria Pigrau, nutricionista de la Matagalls Montserrat
Dimarts 20 de juny de 2023 a les 13:00
Comunicació CEG

Hola Núria,
Parlem una mica la teva trajectòria professional fins ara. Com et vas interessar per la nutrició? Tens experiència en nutrició en l’esport?
Sempre m’ha agradat el tema de l’alimentació i l’esport, vaig descobrir la carrera de nutrició en el Saló de l’ensenyament i llegint revistes sobre dietètica. Em va cridar l’atenció que molta gent s’interessés per les “dietes miracle”, que òbviament no funcionaven i que generalment ocasionaven problemes, i vaig voler conèixer més sobre el tema.
Després vaig estudiar el CFGS de Dietètica i Nutrició a la formació professional i tot seguit vaig continuar amb la carrera universitària a la Blanquerna, els quatre anys, i allà em vaig “empapar” de tot el tema sobre nutrició. Em va encantar.
El que sempre he volgut és tenir una consulta pròpia per poder-me dedicar a ajudar la gent en els seus objectius, tant si són perdre pes, guanyar múscul, canvis de dieta o reeducació alimentària.
Arran de la pandèmia vaig poder començar la consulta online, mentre treballava al mateix temps en un gimnàs.
Sobre la Matagalls,
Coneixies ja la Matagalls Montserrat i el Club Excursionista de Gràcia?
Em ve de la meva mare, ella està apuntada des de jove a diferents clubs i fa moltes excursions. Està federada, i un dia em va comentar: “mira quina cursa més xula” i us vaig conèixer així. De tota manera, a mi tot l’esport sempre m’ha agradat.
L’has fet alguna vegada?
No. De curses n’he fet de populars i familiars; aquesta última de TV3, per exemple. La Matagalls em va cridar l’atenció, com tot el món de les marxes de muntanya.
Creus que és important seguir una bona dieta per preparar-se per a la travessa?
Sí. Òbviament 😉
Quin és el punt més important que cal recordar sobre la nutrició aplicada a les travesses de llarg recorregut com la Mm?
Jo diria que una cosa que la gent no hi pensa, és que cal vigilar sobretot amb els problemes gastrointestinals que apareixen sobtadament. És una cosa que passa a les travesses de llarg recorregut.
Quins errors cometem més sovint en les activitats esportives?
En general, en tota l’alimentació hi ha molts mites que són falsos: “m’han dit que si prenc això, passarà això altre”, etc. Davant d’això, sempre és molt millor recórrer a un professional que et guiï, com quan vas al metge si et fa mal alguna cosa. Al final és salut.
Centrant-nos ara en el COM, més que no pas en el QUÈ, com hem d’alimentar-nos en relació amb les quantitats i la velocitat d’ingesta de cara a afrontar un repte com aquest?
Sempre és important intentar controlar davant de les necessitats tinc set, tinc gana, ser conscient de mastegar bé i empassar tranquil·lament amb calma per poder seguir. Els avituallaments, al final, és com anar al lavabo, una necessitat, una pausa que el teu cos necessita fer en aquell moment, perquè a més a més li estàs donant molta teca. És allò de ser conscient i pensar: “anem a recuperar-nos, i un cop recuperats, després seguim”.
Quina quantitat d’aigua recomanaries per hidratar-se bé?
Els marxadors, com sempre, a cada avituallament trobaran líquids. Com que és una marxa llarga, també depèn molt de la persona i de la preparació física de cadascú, del seu nivell físic. Hi pot haver gent que no hagi menjat abans o sí; o que hagi begut molt abans o no. Sí que és important que a partir d’una base d’alimentació i descans 24h-48h abans, intentar anar fent ingestes a poc a poc, escoltant el que et demana el cos, controlar els “flatos”, etc. Que la qüestió és gaudir-la! I ja que estan els avituallaments, assessorats per una professional, està bé aprofitar-los.
Per acabar,
Creus que és possible compaginar els hàbits de vida actuals amb una alimentació saludable?
Complicat, però tot es basa en l’organització, al cap i a la fi. És important planificar-se bé. Si tu bases la teva alimentació en tenir pensat mínimament el que faràs durant la setmana, amb una bona planificació prèvia i tenint preparats aquells aliments que requereixen més elaboració, pots aconseguir-ho.
Podries compartir amb nosaltres alguns tips per motivar-nos a l’hora de millorar la nostra manera de menjar?
Més que un tip concret d’aliment o beguda, si sempre t’ha agradat fer aquestes marxes i t’agrada la muntanya, et recomanaria intentar planificar-te el dia a dia i ser conscient de l’alimentació ja en els teus entrenaments. Així ja ho portes incorporat i ja no és una cosa que t’agobïi a l’hora de fer una travessa com aquesta ni has de fer canvis bruscos per preparar-la.

Núria Pigrau i Miralles
Dietista-Nutricionista
Núm. col·legiada: CAT001457