Preparació prèvia

  • Reconeixement mèdic: abans de participar és convenient sotmetre’s a un reconeixement mèdic esportiu per valorar l’aptitud i detectar contraindicacions.

  • Entrenament físic: per tal d’evitar lesions i desgast excessiu, l’entrenament s’ha d’iniciar uns mesos abans de la cita. A ser possible seguir un programa aconsellat per un professional de l’esport.
  • Alimentació: la dieta és un tema bàsic pel rendiment de tot repte esportiu. Ha d’estar equilibrada segons l’entrenament previ que fem. A més despesa calòrica més ingesta de carbohidrats complexes o d’absorció lenta, és a dir, pasta, arròs, cereals, patata, llegums, pa integral. Els dies abans de la marxa continuarem fent reserves de carbohidrats fins a un 60% de la ingesta diària. El dia de la cursa els àpats han de ser lleugers i evitar greixos i proteïnes.
  • Calçat i indumentària: les sabatilles han de ser específiques de muntanya, amb soles antilliscants i gruixudes (amortiguació alta), còmodes i no molt ajustades. Els mitjons són molt importants, cal que ajustin bé al peu, sense costures i que absorbeixin bé la humitat i la suor del peu (cal portar-ne de recanvi). Portar roba d’abric lleugera preveient que durant la nit baixa molt la temperatura i alguna peça impermeable per la pluja. No oblidar el frontal amb piles de recanvi.

  • Proteccions: cal protegir les zones de fregament amb alguna crema de vaselina especialment a l’entrecuix. El peus son els que pateixen més la sobrecàrrega i s’han de cuidar al màxim. Tallar correctament les ungles i posar proteccions adhesives a les zones on podrien produir-se butllofes.

Durant la marxa

  • Hidratació: durant la marxa cal anar bevent sovint a petits glops i sense esperar a tenir set. Es pot combinar aigua amb beguda isotònica i suc de fruita diluïda. Millor que no siguin molt fredes. Totalment desaconsellat beure begudes alcohòliques.

Després de la marxa

  • Reposició dels líquids, vitamines i sals minerals perduts. Per a fer un àpat complert esperar un mínim de 2 hores.
  • Descansar i relaxar-se. Si els dolors musculars persisteixen més enllà de diversos dies, consultar un metge.

BONA CAMINADA!!!

Neus Vives
Metgessa de l’Esport.